04 feb 2021

Werkervaring Deviant

IT Landscape project 02

Opdrachtgever: 

Uitgeverij Deviant is een toonaangevende uitgeverij in het MBO die het volledige lesaanbod zelf produceert. Van boek en digitale leeromgeving tot educatieve games. In de periode dat ik er werkte is Deviant uitgegroeid van 45 medewerkers naar 90 medewerkers. Deviant is ook de uitgeverij van de digitale leeromgeving, “studiemeter”. Ze brengen studiemateriaal uit voor Wiskunde, Engels, Nederlands en Burgerschap.

Opdracht:

Bij aanvang was mijn opdracht om voor 36 uur per week het systeembeheer te doen. Het wekelijkse bezoekje van een lokale computer technicus voldeed niet meer. Al gauw was duidelijk dat er achterstallig onderhoud was op de systemen. Hierdoor ben ik in de mogelijkheid gesteld om de opdracht uit te breiden. Door verbeterpunten te bespreken en begrotingen te maken in samen met hardware- leveranciers kon ik het netwerk gaan vernieuwen.

De nieuwe opdracht is een migratie naar nieuwe hardware gesynchroniseerd over twee locaties met daar bovenop een Hyper-V omgeving. Uitfaseren van het vorige administratiepakket en implementeren van AFAS Profit op de nieuwe SQL 2012 omgeving. Er kwam een Installatie van Exchange 2013 en op beide locaties een storage server te staan waarbij de productie gesynchroniseerd werd tussen twee locaties. Het uitrollen van gestandaardiseerde hardware op de werkplekken doormiddel van Windows Deployment Service. Ondertussen bleef ik ondersteuning bieden van werkplekken, VOIP telefonie, Identiteitsbeheer, incidentmanagement en geplande wijzigingen doorvoeren via changemanagement. Voor SQL vraagstukken kon ik terugvallen op de database administrators binnen Deviant.

IT-omgeving:

Leuk om vooraf te vertellen is dat het hier gaat om een pand uit begin van de 16e eeuw, met muren van een halve meter dik en in de kelder zoutaanslag in de stenen die afkomstig is van de Zuiderzee .

Bij aanvang van mijn werkzaamheden stonden er 2 fysieke servertorens, 1 switch en diverse WIFI access points verdeelt over iedere verdieping. Op één server draaide SQL 2008 en op de andere MS Server 2008 voornamelijk voor bestand en printer beheer. Er waren 45 werkplekken in gebruik en alles op 1 locatie. Bij afronding van het project stonden er op de twee locaties identieke storage servers en domain controllers. Op de nieuwe locatie stond daarnaast 1 geoptimaliseerde Hypervisorserver voor de virtuele Windows omgeving. De VHD schijven van iedere server waren vanuit de host met een iSCSI LUN verbonden naar de storage server. De lichter uitgevoerde domaincontroller stond als witness server ingesteld om het over te nemen als de Hyper-V host onbereikbaar is. Een moderne voip centrale en een blok van 100 telefoonnummers. Per locaties diverse HP procurve 2910 managed L3 switches. Met een fysiek gescheiden netwerk voor Data of Voip. Bijna iedereen was uitgerust met een mobiele werkplek (laptop) met uitzondering van 10 Werkstations voornamelijk bedoelt voor de vormgeving van de educatieve game.

Werkzaamheden:

 • Gebruikersbeheer, Bestand en rechtenbeheer
 • Exchangebeheer E-mail
 • Telefoniebeheer VOIP
 • Firewall en netwerkbeheer
 • Inkoop en verkoop hard en software, ontwerpen en begroten van het netwerk
 • Installatie en migratie Windows servers, Hyper-V, storage, switches en firewall- router
 • Configuratie DNS, DHCP, DFS en Windows Deployment Service
 • Bestellen en uitleveren werkplek laptops en computers
 • Garantie en reparatie afhandeling
 • Handleidingen/ instructies en documentatie maken
 • Werkplekondersteuning incidentmanagement en changemanagement
 • SQL migratie, AFAS installatie en ondersteuning
 • Adobe Incopy ondersteuning
 • Autodesk 3D max installatie, beheer en autodesk- farm ontwerpen